Antoniusklok

Nadat in de oorlogsjaren ‘40-’45 zowat alle kerkklokken werden geconfisceerd door de bezetter kreeg in 1947 de Ophovense Antoniuskerk een mooie nieuw gegoten klok met een heldere frisse klank. Gegoten uit een legering van 80% koper en 20% tin weegt ze 185 kilo. De diameter en is 64,8 cm. Gegoten werd ze destijds bij de fa. Eijsbouts te Asten en de kosten waren toen in 1947 fl.1164,50 (gulden).

Vanaf dat moment was ze voor vele generaties Ophovenaren een bekend geluid, dat opriep tot de Eredienst, een blij huwelijkskoppel verwelkomde, of aankondigde dat er een parochiaan was overleden. Een klank die velen dierbaar was geworden. Het werd dan ook stil rond de Antoniuskerk, toen deze in november 2011 helaas aan de Eredienst moest worden onttrokken.

Verleden jaar werd een hernieuwde bestemming gevonden, toen een groep vrijwilligers uit Munstergeleen zich bereid verklaarden de klus te klaren om de klok uit het Ophovense torentje te halen en te herplaatsen in de kerktoren van Munstergeleen.

 Op 25 oktober werd ze met een gigantische hijskraan uit het daktorentje van de Antoniuskerk gehaald. Daarna werd te Munstergeleen allereerst de klokkenstoel herplaatst, de elektrische luidinstallatie aangelegd en vervolgens de klok de toren ingehesen. Op Halfvasten-zondag 15 maart werd het nieuwe klokje door de Hulpbisschop Mgr. E. De Jong officieel in gebruik gesteld. Daar in de Munstergeleense toren kunt U haar opnieuw horen. Ze is de lichtst getoonde klok van de drie daar reeds aanwezige klokken en maakt met haar frisse klank het geheel tot een harmonisch klankenspel.

Zo heeft ook de klok een nieuw leven, kan met Pasen volop beieren en zegt met frisse klank:

Zalig Pasen aan U allen !

H.Broers, pastoor

abze1x30

De klok wordt uit het Ophovense torentje gehesen

 31j4g5o4

Bijna beneden aan de voordeur van de Antoniuskerk.

2rullhfd

Van verdieping tot verdieping opgehesen in de Munstergeleense toren.

n5v0ezdg thumb

Klaar om haar klanken opnieuw te doen horen!

Afdrukken