• Start
  • Strooigoed in September
logo_ck met tekst.png

Strooigoed in September

Een collega, de pastoor van Asten, schreef het navolgende in zijn parochieblad, en me er bij aansluitend geef ik het U graag ook ter overweging mee…

Het blijft me elk jaar steeds weer verbazen hoe snel de winkels in het najaar alweer voorzien zijn van hun pepernoten, gevulde chocolade en zelfs chocolade paaseitjes. Pepernoten, gevulde speculaas en andere feestelijke lekkernijen die je vaak in de december maand eet, kun je nu al in de winkels verkrijgen.

 Van de week waren de pepernoten al bij het Kruidvat te koop en nu zag ik alweer gevulde speculaas in de aanbieding bij de supermarkten en dan bij diverse supermarkten nog wel.
Misschien ligt het een beetje aan mij en denk ik dat gevulde speculaas met spijs en pepernoten alleen met Sinterklaas en in december gegeten mag worden. Maar mij gaat het meer om het idee, dat het zo vroeg in de winkels komt te liggen. Het is amper herfst en over een week of twee heb je kans dat de chocoladesinterklaasjes, -pieten en muisjes er ook bij komen te liggen.
De zomercollectie is amper in de uitverkoop en er wordt al een sprong gemaakt naar december, met kruidnoten in de aanbieding! Ik raak er soms wel een beetje geïrriteerd door, moet ik eerlijk bekennen, als het snoepgoed al zo vroeg gepresenteerd wordt. Het is natuurlijk allemaal commerciële handel en het heeft natuurlijk te maken met de consument er toe aan te zetten om meer te gaan consumeren. Hoe eerder ze met de feestdagen komen aanzetten hoe meer er wordt gekocht én wordt gegeten. Het doel van hen is natuurlijk dat de consument maar blijft kopen en dat de feestdagen hiervoor min of meer misbruikt worden. Je merkt dat wanneer oud en nieuw achter de rug is men in februari alweer de paaseitjes klaar heeft liggen, want er moet verkocht worden en omzet worden gemaakt.
Jammer, want tegen de tijd dat het echt Sinterklaas, kerst e.d. is heb je al bijna geen zin meer in pepernoten, chocoladeletters of kerstbrood. Tegenwoordig kan je niet meer twee weken van te voren een letter of pepernoten gaan halen, want dan zijn ze uitverkocht of hebben ze niet alle letters meer. Je wordt haast gedwongen om een maand of twee van te voren al pepernoten en chocoladeletters te halen of te eten. Gelukkig doe ik er niet aan mee, ik koop meestal net een paar weken voor Sinterklaas een letter of een zak met pepernoten. Dan maar desnoods van de bakker, dan zijn ze tenminste nog enigszins vers. Of maken we onze eigen pepernoten, ook leuk. 
Het is straks eerst tijd voor de herfst, lekkere soepen en heerlijke kaneelbroodjes en rustig aan beginnen met een kop warme chocolademelk of heerlijke spicy kruiden thee. Ik zeg, laat december nu nog maar even waar het is!

 

Afdrukken E-mail

V en H Vastgoed
logo_ck_small.png