• Start
  • VASTENACTIE 2022 Je land is je leven
logo_ck met tekst.png

VASTENACTIE 2022 Je land is je leven

De wereldwijde vraag naar voedsel en grondstoffen eist veel ruimte op en richt vaak grote milieuschade aan. Daarbij wegen meestal de economische belangen van overheden en grote bedrijven zwaarder dan de rechten van de lokale gemeenschappen; die worden niet zelden beroofd van hun huizen en hun land. Een belangrijk onderwerp, dat grote invloed heeft op mensen, natuur en milieu. Denk aan grote plantages in plaats van oerwoud, mijnbouw die de omgeving verwoest en vervuilt of waterkrachtcentrales in rivieren die de loop van het water beïnvloeden of zelfs gebieden onder water zetten.

De grootschalige exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en vruchtbare grond heeft grote invloed op mensen en op klimaat. De biodiversiteit loopt bijvoorbeeld sterk terug als een weelderig oerwoud wordt vervangen door een palmolieplantage. En in 2020 werd wereldwijd 12,2 miljoen hectare bos gekapt, een stijging van 12% ten opzichte van 2019. Bossen zijn echter essentieel in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ze CO2 uit de atmosfeer halen, water vasthouden en stadshitte dempen.

Goed geregelde landrechten zijn in dit verband heel belangrijk voor de lokale gemeenschappen én voor natuur en milieu. Kleinschalige landbouw en ontginning zijn nu eenmaal veel minder belastend voor de omgeving. Bovendien geeft het de mensen de mogelijkheid te investeren in verschillende soorten gewassen en goede materialen. Ieder jaar steunt de Vastenactie daarom projecten die direct of indirect te maken hebben met landrechten. In 2020 werden zo 22.000 inheemse bewoners, kleine boeren en andere mensen gesteund in hun strijd voor landrechten. In 2022 worden drie landrechten projecten extra in de schijnwerpers gezet.

Hoe U Vastenactie kunt steunen leest U in het volgende parochieblad.

Parochie Christus Koning en H.Antonius van Padua
Leyenbroekerweg 107    6132 CD Sittard  tel. 4512492

Afdrukken E-mail

V en H Vastgoed
logo_ck_small.png