logo_ck met tekst.png

ZONDAG 12 NOV om 10 uur: GEZINSMIS in Munstergeleen

“Houd je lampje brandend!”
Op de ochtend na Sint Maarten vieren we in de kerk van Munstergeleen
weer een vrolijke Gezinsmis.
De Mis begint met de intrede van alle kinderen met een lampion,
dus vergeet niet om die mee te brengen! We gaan samen zingen en bidden,
en we luisteren naar een verhaal van Jezus over lampjes die wél en die niet branden.
We vragen Gods hulp om ons lampje brandend te houden,
en om een lichtje voor elkaar te zijn, net zoals Sint Maarten dat was.  
Alle gezinnen zijn van harte uitgenodigd!

Elkaar helpen maakt gelukkig
Veel hulpbehoevende en overwegend alleenstaande oudere mensen hebben vaak niet voldoende financiële draagkracht en soms een klein of geen sociaal netwerk. Zij komen daarom niet altijd in aanmerking voor professionele hulp. Vanuit het christelijk gedachtegoed en goed nabuurschap, ontstond – inmiddels weer meer dan tien jaar geleden – het initiatief om tezamen met de lokale christelijke kerkgemeenschappen de caritas in praktijk te brengen. Gebaseerd op de christelijke boodschap en naar het voorbeeld van de centrale landelijke Vereniging Hulp in Praktijk en bestaande landelijk actieve regionale Hip-organisaties, werden ook voor de Westelijke Mijnstreek reeds aanwezige initiatieven voor hulp verder uitgewerkt. Tezamen met de plaatselijke kerken en gemeentelijke overheden, de voormalige Streekzorg Westelijke Mijnstreek en andere hulpinstanties ontstond de ‘Stichting Hulp in Praktijk Westelijke Mijnstreek’. Met een feestelijke manifestatie in het auditorium van het regionaal ziekenhuis Sittard-Geleen op zondag 13 januari 2013 ging de stichting officieel van start.

Vanuit de R.K. Kerken en de protestant christelijke gemeenten zetten vrijwilligers hun beschikbare tijd en talenten belangeloos in voor laagdrempelige en kortdurende praktische kleinschalige hulp aan behoeftigen. Voorbeelden hiervan: ‘samen wandelen’, ‘boodschappen doen’, ‘licht huishoudelijk werk’ of gewoon ‘even samen koffiedrinken en een praatje maken’. Ook andere werkzaamheden kunnen worden verricht zoals ‘incidenteel klein tuinonderhoud’, ‘een lamp of schilderij ophangen’, ‘begeleiding naar arts of ziekenhuis, of ‘een kast in elkaar zetten’.

Na verloop van tijd veranderde de stichting haar naam in ‘Stichting Hulp in Praktijk Helpt Westelijke Mijnstreek’ en kreeg ook de ANBI-status. De stichting werkt met uitsluitend vrijwilligers onder meer samen met het Knooppunt Informele Zorg (KIZ). Vrijwilligers als hulpbieder worden aangestuurd vanuit de lokale helpdesk. De beschikbare en juiste hulpbieder wordt via de eigen contactpersoon aan de hulpvrager gekoppeld. De helpdesk is op werkdagen van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 046 – 426 27 27.

U bent van harte welkom wanneer u ook als vrijwilliger/hulpbieder belangeloos iets wil doen voor hulpbehoevende mensen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de contactpersonen van HipHelpt Westelijke Mijnstreek. Voor de lokale parochies en R.K. Kerken in Sittard is dit Jos Friederichs, tel. 06 10219101. Jos is tevens bestuurslid van de stichting HipHelpt Westelijke Mijnstreek en schrijver van dit artikel.
U kunt de stichting ook financieel ondersteunen door een gift of andere bijdrage over te maken op IBAN nummer NL09 RABO 0302 0580 87 t.n.v. Stichting Hulp in Praktijk Westelijke Mijnstreek. Een verzoek om hulp voor uzelf of een ander kunt u aanvragen via de website www.hiphelpt.nl/westelijke mijnstreek en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij de Helpdesk van de Stichting Hulp in Praktijk Westelijke Mijnstreek.

Zaterdag 7 oktober 2023 heeft de stichting HipHelpt WM haar tienjarig bestaan mogen vieren.

Afdrukken E-mail

logo_ck_small.png